Шрифт - увеличи / намали: + -

SKILL и Илиян представят: BALKANTON носталгия - "Requiem in B"


Повей, повей, буйни мой Ветре, и всяка болка в нас с обич разпилей... – обичате тази песен, нали? Тя е от онези, специалните, които будят съкровения, спомени от детството или усещане за любим човек. Има музика, която с лекота докосва най-нежни кътчета в човешката душа, зазвучава в мигове на щастие или тъга, в моменти на нега или невъзможен копнеж... В нашата музикална история това е музиката от 60-те и 70-те години – времето, в което се появяват първите силни образци и изпълнители на българската естрада.

На 21 декември се навършват 40 години от самолетната катастрофа, при която загинаха Паша Христова, музиканти от оркестър “София” и инструменталисти и танцьори от състава за народна музика към читалище “Аура”. Пак тази година се отбелязва век от рождението на Йосиф Цанков, с право наричан Патриарх на популярната песен. На тези две годишнини е посветена клубната вечер в новооткрития клуб “Eскобар” – София, на 21.12.2011 г. от 21.30 часа.  

Стефан Колев-SKILL и Илиян Сабадошев са подготвили селекция от българска музика, издавана през годините с лейбъла “Балкантон”. Двамата колекционери на грамофонни плочи ще представят най-доброто за периода от 1945 до 1980 г., като особено внимание ще обърнат на танцувалната музика.

Ще звучат и песни на Леа Иванова, Мими Николова, Кирил Семов, Лиана Антонова, Георги Кордов, Маргрет Николова, Стефан Воронов и още много обичани артисти, изнасяли навремето стотици концерти годишно, представяли страната ни по целия свят, и въпреки това позабравени или недооценени. Ще възкръсне забранената романтика на ония несвободни времена, в които да свириш/слушаш джаз и дa суингираш, се е възприемало като подражаване на упадъчната западната култура и не е оставало безнаказано.

Няма да пропуснем и музиката на първите джазови оркестри с техните брилянтни инструменталисти, но най-вече ще си припомним чистотата и силата на ентусиазма, така характерен за всяко ново начало – казват авторите на проекта и допълват: Подобна селекция, и то поднесена изцяло от винили и компактдискове, се представя за първи път на клубна сцена. Тя е реверанс към хората над 30 години, които помнят, и предизвикателство към по-младата аудитория, която има какво да хареса в музиката на своите родители.
 
Събитието ще се проведе в новооткрития софийски клуб "ЕSCOBAR", който се намира на бул. "Васил Левски" 3
(над подлеза на НДК)
Начало: 21.30 часа
Вход: Свободен
 
Добави събитие в календара
Брейк школа
Анкета
Какво очаквате през 2012-та ? 

0 коментара Резултати


ВсичкиИнтервю
Малко джаз на бос крак
Малко джаз на бос крак

 

Признавам си, че започнах да свиря, за да ме харесват момичетата !

 

Виж

Присъедини се

Влез или се регистрирай в Performer!

Регистрирай се в Performer или Влез