Шрифт - увеличи / намали: + -

Sofia Vocal Fest

 

Новият фестивал SOFIA VOCAL FEST ще запълни една голяма ниша в българския културен и музикален живот – отдавна необходим международен форум на световното вокално изкуство. Той ще срещне публиката с три мултинационални проекта – Kiran Ahluwalia и нейната група (Индия, Канада), Haig Yazdjian Festival Project (Армения, Гърция, България) и RITE на Unni Løvlid (Норвегия).

Идеята на фестивала обаче е не просто да представи разнообразни и възхитителни примери за вокално майсторство, а и да предизвика международен диалог на езика на музиката. Затова в програмата на първото издание на международния фестивал на световното вокално изкуство са включени още четири концерта. Българските гласове отдавна са нарицателно по цял свят за уникално майсторство, завидна техника и будеща възхищение красота. За пореден път ще се убедим в това благодарение на Ева Квартет, Белослава, Двуглас и Sentimental Swingers – напълно различни един от друг проекти в жанровете суинг, джаз, фолклор и църковна музика.

Българската програма на Sofia Vocal Fest ще започне на 30 ноември от 19.30 часа на последния етаж в Националната галерия за чуждестранно  изкуство с концерта на Ева Квартет. Във формацията четирите различни гласа на Гергана Димитрова, София Ковачева, Евелина Христова и Даниела Стоичкова се срещат и сливат в едно омагьосващо цяло, дирижирано от Милен Иванов. Дългогодишни певици от Мистерията на българските гласове, в последните 10 години Ева Квартет извървяват пътя си от камерен акапелен състав до виртуозна уникална формация на световно ниво.  Зад гърба си имат турнета в над 20 държави, концерти по най-престижните фолк-джаз форуми, участия в многобройни компилации и два самостоятелни албума. Догодина те ще отпразнуват своя петнадесети юбилей с нов албум, съвместна работа с Hector Zazou, включваща участия от 30 световноизвестни гост-музиканта от 13 държави и 4 континента.

Милен Иванов е участник и във втория български концерт на Sofia Vocal Fest – на 1 декември от 19.00 часа, в зала "Филип Кутев" на Съюза на българските композитори. „Двуглас и приятели” ще ни срещне с красивата музика на  Даниел Спасов и Милен Иванов и техните гости. Дуетът представя една многолика палитра на традиционния български фолклор и източно-православната църковна музика. Репертоарът им включва оригинални образци от най-старинните фолклорни пластове - двугласни песни от различни региони на България, баладична, епическа, любовна и обредна музика. За концертите на „Двуглас“ критиците пишат: „музика, в която шепотът на монашеските молитвите се смесва с майсторски изпълнени мелодии, чисти, като ръцете, протегнати към небето и молещи за дъжд. Душата се катери по нотната стълбица, подкрепяна от ангелски криле по пътя към светлината...“

В последните 2 дни на фестивала пък ще се проведат концертите на Белослава и Sentimental Swingers.


На 2 декември от 22.00 часа в клуб Studio 5 Белослава и нейната група ще зарадват публиката с изтънчен концерт, включващ песни от цялата дискография на певицата.   От супер успешния си дебют „Улици” (2001), през зрелия и чувствен „Слушай ме” (2005), до предстоящия албум „Когато има защо”, Белослава не се страхува от стилови пътешествия, експерименти и колаборации с най-различни артисти. Уникалната й топла, дълбока и чувствена гласова бленда й печели армия от фенове, както и статута на една от най-обичаните български певици.

На 3 декември от 22.00 часа в клуб Studio 5 пък Sofia Vocal Fest 2011 ще приключи с  концерт на триото Sentimental Swingers, заедно със секстета на Мишо Йосифов. В този формат те вече година радват българската публика с великолепните си изпълнения на джаз и суинг класики от миналия век. Винтидж градска култура, все повече авторска музика, задължителен  тематичен дрескод и стайлинг, класическо сценично поведение (напомнящо Andrews Sisters) и, разбира се, омагьосващо тригласово пеене. Рони от Nasekomix, Деси от Phuture Shock и Вера (русата подправка на триото, с излъчване на femme fatale, тип Марлене Дитрих от 30-те години) са три прекрасни гласа, сякаш пристигнали в сегашно време от ерата на истинския Glamour, в което жените са женствени до полуда, а мъжете – истински джентълмени.

Билетите за Sofia Vocal Fest са вече в продажба в мрежите на Eventim и Ticketstream.
 
Добави събитие в календара
Брейк школа
Анкета
Доволни ли сте от музикалните събития и музиката в клубовете по морето това лято? 

0 коментара Резултати


ВсичкиИнтервю
Малко джаз на бос крак
Малко джаз на бос крак

 

Признавам си, че започнах да свиря, за да ме харесват момичетата !

 

Виж

Присъедини се

Влез или се регистрирай в Performer!

Регистрирай се в Performer или Влез