Шрифт - увеличи / намали: + -

МУЗИКАУТОР отчете двойно повече концерти с уредени авторски права през 2010 г.


Два пъти се е увеличил броят на концертите с уредени авторски права през 2010 г. спрямо 2009 г., показват данните на МУЗИКАУТОР, сдружението за колективно управление на правата на композитори, текстописци и аранжори. Събитията включват както изяви на световноизвестни групи и изпълнители, така и на българските им колеги. От сдружението обявиха, че имат подписани договори с фирмите-организатори на над 50 събития за последната година. През изминалите 12 месеца в България са се провели над 130 големи прояви на близо 100 различни групи и изпълнители, като повече от половината са законни.  Сред тези, с подписан договор с МУЗИКАУТОР, се нареждат концертите на AC/DC, Металика, Ала Пугачова, Енрике Иглесиас, Ричард Клайдерман, Масив Атак, Натали Коул, Любе, Брейзън Абот, Джон Лорд, Пако де Лусия, Томатито, Кристина Бранко, Машина Времини, хор Александров, Крис Норман, Ал Ди Меола и други. От МУЗИКАУТОР уточняват, че обект на статистика са големите концерти, проведени на стадионите и в големите концертни зали в България. Общият им брой през 2010 г. е същият като през 2009 г. – около 130 концерта, но уредените през 2009 г. са били едва 23.

“Българските организатори на концерти започват все по-стриктно да спазват Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и да отдават дължимото на авторите, чиито произведения се използват. Това е една сериозна тенденция, която се дължи на факта, че успяхме да поставим този въпрос на дневен ред и да запознаем обществото с проблемите на авторското право”, каза Магдалина Тодорова, Изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР. И допълни, че големите организатори на концерти у нас добре разбират задълженията си спрямо авторите и сами търсят дружеството, за да уредят авторските права. „За съжаление МУЗИКАУТОР също усеща ефектите на финансовата криза, тъй като голяма част от плащанията се бавят и не всички уредени концерти са напълно изплатени”, допълни още Тодорова.

Сред коректните организатори на концерти на български изпълнители са тези на Петя Буюклиева, Мими Иванова и Развигор Попов, ФСБ и Акага, като с уредени права са и всички концерти на български артисти, състояли се в София Лайв Клуб.

През 2010 г. в България се проведоха и редица големи музикални събития и фестивали, като Спирит ъф Бургас, София Рокс и Аполония, чиито организатори са изпълнили задълженията си за всички музикални събития в рамките на фестивалните програми. Големите коледни концерти – Българските Символи, Коледни Звезди и Рок Коледа 2010, също са с уредени авторски права.

МУЗИКАУТОР обяви, че сред коректните фирми-организатори на концерти са Болкан Ентертейнмент, Жокер Медия, Mr. Rock Music, Джаз +, София Лайв Клуб, Радио 1, Нитракс Продъкшън, Кантус Фирмус и Фондация „Аполония”.
    
    
Въпреки нарастването на броя на уредените музикални събития, от МУЗИКАУТОР посочват, че има около 16 некоректни организатори, които все още не са подписали договори с дружеството за организираните от тях прояви. Срещу фирмата АртБГ вече има заведено дело за неуредените концерти на Бони М, Скорпионс, Харлем Госпъл хор и оркестърът на Глен Милър. Широко рекламираният миналогодишен концерт на Хулио Иглесиас, с промоутър МЕ Мюзик, също е проведен в разрез с изискванията на ЗАПСП. Също така има големи музикални събития като Джаз Феста в Банско, Рибен и миден фест в Каварна, Мелоу мюзик фестивала в София и други, за които няма дори подписани договори. Сред некоректните промоутъри са още R.B.F Agency, Метрополис, клуб Ялта и „Горгон”, както и организаторите на концертите на Георги Христов, Веселин Маринов, Сигнал и някои от организаторите на концерти на Лили Иванова. В момента МУЗИКАУТОР събира нужните доказателства за предприемане на последващи стъпки, включващи завеждане на съдебни искове и дела срещу всички некоректни компании.

“За съжаление некоректните фирми-организатори на концерти, ощетяват композиторите, текстописците и аранжорите, чиито труд е част от репертоара на съответните изпълнители. МУЗИКАУТОР ревностно защитава правата на авторите, използвайки всички позволени от законодателството средства”, каза Ценко Минкин, Председател на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР. „Освен това е твърде обезпокоително, че тези неуредени прояви ни представят в доста неблагоприятна светлина пред чуждите носители на права и правят страната ни непривлекателна дестинация за повечето световноизвестни артисти.”, допълни той.

От сдружението отбелязват, че коректни са онези промоутъри с подписан договор с МУЗИКАУТОР и подчертават, че авторските права не могат да бъдат уреждани от самите изпълнители, защото случаите, в които те са автори и на музиката, и на текста, и на аранжимента практически не съществуват. От МУЗИКАУТОР допълват, че нито един изпълнител с авторство не може да отстъпва авторски права от името на свои колеги, които имат авторство в неговото творчество.

 

 
 
Добави събитие в календара
суши
Анкета
Доволни ли сте от музикалните събития и музиката в клубовете по морето това лято? 

0 коментара Резултати


ВсичкиИнтервю
Малко джаз на бос крак
Малко джаз на бос крак

 

Признавам си, че започнах да свиря, за да ме харесват момичетата !

 

Виж

Присъедини се

Влез или се регистрирай в Performer!

Регистрирай се в Performer или Влез