Шрифт - увеличи / намали: + -

Jam Rock | NZYMO - Interview

 

Следващият човек, който прие да отговори на въпросите ни и да подкрепи инциативата е Jam Rock, NZYMO или ... прочетете надолу, за да разберете, кой по-точно:

 

Кой си, от къде си, на колко си, с какво се занимаваш?


Казвам се Петър, вече на 30 и изкарвам насъщния с уеб и графичен дизайн от около 10 години, от 4-ри с пускане на музика...По принцип съм завършил Корабоводене в Морско училище - Варна и скоро мисля да поема професията си в ръце.

2. От кога танцуваш и какво те въвлече в този танц?


Танцувам от близо 14 години и няколко месеца. Гледах един видеоклип на Music Instructor по телевизия Вива през 1997, а след това през 98-ма гледах на живо едни момчета - Crazy Force в една дискотека в града ми. На първата ми тренировка в Младежки Дом - Варна ме заведе Dreben G от Квартални Братя, тъй като играехме редовно баскетбол, а той ги познаваше момчетата.

3. Представи участниците в "играта" в твоя град, когато започваше.


Crazy Force - Киро, Гущера, Петко, Филип, Кренвирша, Иван, Дамян, Стъкито... Сигурно забравям някого. Те вече танцуваха година или две, когато аз започвах. Бях новият.

4. Колко време работи в залата преди първото си състезание, къде беше то? Преди него имал ли си някаква лична битка/ съперничество с някой бибой във Варна ?


Преди първото ми състезание, което беше през месец март'99-та в Бургас - "Bboy Challenge", тренирах само 6 месеца. Излязох само веднъх и завъртях 4-5 оборота "американси" хеликоптер и бях адски щастлив.  Лична битка имах само с мен. Исках да науча всичко, което можеха да правят другите, а то за времето си и според мен, не беше малко.

5. Какво те накара да създадеш bboyforums? Мислиш ли, че той успя да си постигне целта?


По това време със Сашо - Method вече бяхме част от проекта bboyworld. Просто решихме да направим нещо подобно за родната сцена. Това отпуши  комуникацията м  /у хората. Беше логично да се случи нещо такова. Хората имаха нужда да научават за събития и да комуникират помежду си. Имаха нужда да си казват каквото мислят и след това на живо да защитават думите си. Казваха какво не им харесва и какво им харесва. Определено мисля, че постигна целта си. След това Пешо от Пловдив направи 359hiphop и общо взето нещата се преместиха там. И досега го има този форум, но аз отдавна престанах да бъда модератор и да имам физическото време да се занимамва с подобни неща. Сега има Фейсбук. Което за мен има повече минуси, отколкото плюсове. Нещата са размити и неразбрани. Всеки, който се "кефи"на нещо и вече го прави...  било то хип хоп или каквото и да е. И най-лошото е, че има гласност. Аз не харесвам Фейсбук, но ако нямам там профил или музикална страница... Мен ме няма.  Дори и да съм много добър в това, което правя. Помислете над това. Ние нямаме вече избор. А сега след лиричното отклонение, ако се върна на нашия форум - той беше с хубава цел и я постигна. Аз не бях сам в това начинание. Всички ние бяхме. Бяха хубави години :D

6. Кой е най-якият за теб джем, на който си бил?

 

Труден въпрос. Най-силните емоции съм изпитвал в Стара Загора - Rocking The Floor и в Търговище - Battle Session... Кой не се сеща за тези класически събития. Пълен ентусиазъм. Безкрайни пътувания с влака, само и само да видиш другите и да си кажете нормални приказки и да се забавлявате искрено. Може да е било заради възрастта, но ми липсва тази непринуденост и това желание, с което се случваха тогава нещата. Ако говоря за извън България - bboy summit 2006. Беше ми мечта този джем. Със сигурност не е имал атмосферата на предишните си издания, но за мен беше специално. Танцувах само в сайфъри :D

7. От кой / какво се вдъхновяваш? Кои са хората от БГ, които са ти помогнали в началото и вдъхновили в последствие?

 

Вдъхновявам се от разумни и можещи хора, които не са простаци. От такива, които имат реална представа за своите умения и които не спират да работят, за да се развиват. От такива, при които има баланс между умения и самочуствие.
Вдъхновявам се от музика... Ако трябва да свържа вдъхновение и танци... В началото се вдъхновявах от хората, с които започнах да тренирам и все още имам уважението към тях. В Бг първият ми отбор ми помогна, а след това вторият, който създадохме тогава - Soul Award - аз, Салфетката, Тони, Малкия Сашо, Метод, Пресиян, Джеси и Павел - Дългия, на който не му помня името. Това беше нов етап за мен и аз се радвам, че бяхме заедно с тях. Един от хората, които ми е помогнал най-много в Бг и продължаваме да си помагаме взаимно, е Ицо от Бургас, известен още като Ицо Черния. Олдскул до мозъка на костите си. Много ценни съвети и много ценни знания имам от него. Ицо, благодаря :D А от бибоите в БГ... Марги, Захари, Боби от Електрик Форс, Гегата... - беше машина преди и се радвам, че отново е в играта, Салф... много са... Важно е да има какво да дадеш на някой, след като вземеш нещо от него.

8. Какво е най-важното, което научи от престоя си в САЩ?


Първо да поясня защо бях там ... Отидох да си изживея мечтата. Исках да отида в Ню Йорк и да се срещна с много от пионерите на танца, с който се занимаваме. В последствие се озовах в Лос Анжелис и правих улични шоута във Venice Beach.
Там осъзнах, че човек трябва да прави неща на локално ниво. След като изживее това, което е искал, е време да гради. Хубаво е да се пътува, но най-трудно е да градиш там, откъдето си. Трябва да си на мястото си, въпреки, че не си пророк и няма да бъдеш разбран. Разбрах как да се презентирам добре. Така и не използвах тези си умения. Аз не обичам рекламата. Разбрах как се живее на улицата - буквално. Едно голямо благодаря на T Jay - Иван от Юнайтед Про за всичко, с което ми помогна. Разбрах че човек не трябва да се "губи" в големия град... и там живеят хора и имат проблеми. Най-важното, което разбрах е защо танцувам. Радвам се, че съм наясно.

9. Какво мислиш за новата система за оценяване OUR System ?


Опитах да се запозная в детайли с тази система. Тя може да работи за определени интереси, но като цяло не мисля, че има позитивен ефект върху сцената. Някой прави пари - Дизи и компания. В това, разбира се, няма нищо лошо. Стига всички да го разбират. Не можеш да вкараш бибоинга в рамка... Просто не можеш.
Осакатяваш непринудеността и красотата му. Сигурно е добре за състезания... но в крайна сметка за това има съдии с различен поглед. Има пионери, които знаят смисъла на този танц. Те според мен могат да съумеят да направят правилна преценка. Аз не харесвам да ми слагат граници, когато танцувам... Трябва да направя топ рок, да съм музикален, да направя фрийз, да има foundation... FUCK THAT... Всеки момент е различен и аз искам да си го изживявам, както го усещам, а не да ми казват какво е трябвало да направя. Батъла е реакция и отношение... Дори да имаш най-високи точки по всички критерии, според тази система, пак могат да те бият ...Това е моето мнение. За да се развива този танц не трябва да има граници, трябва да сме различни.

10. След толкова време - кой е най-важният урок, който брейка/ хип-хоп-а ти предложи?


Да мисля! Научи ме да съм честен със себе си. Това ми предложи хип хоп-а и в частност брейка.

11. Как тренираш ? Различават ли се тренировките от първите години и в последствие?


Януари месец понаправих тренировки и някак си усещам, че влизам във форма. Определено се различават тренировките. Не съм на 18 вече. Не мога да скачам наляво-надясно както преди, а и съм семеен човек. Имам си жена, дете и куче. Когато ходя, тренирам максимално за състоянието си. От време на време ми идват интересни идеи, които пробвам да отработя. Не ме интересуват сложни движения. Чисто ми е. Не искам да съм номер едно. Обичам да се движа леко и свободно, дори да правя само footwork. В момента тренирам по начин, по който тренирах в Щатите. Не мога да го обясня, но дава своите резултати. Не обичам да блъскам едно и също макар, че има своят резултат.

12. Какво ти се иска да се случи с бибоинг-а в БГ?

 

Само забава не става! Това искам да им кажа на всички бибои в БГ. За да се случи това, което искам, а то е започнало при единици хора... искам да им кажа, че трябва да променят начина си на мислене. Първо... момчета и момичета...  да спрем с непрестанното пушене на трева. С парите, които давате за трева, за два месеца можете да си купите нови кецове. Пушенете на трева прекалено много не ви прави яките пичове. Само си мислите, че усещате нещата в дълбочина. А в нормално състояние можете ли да усетите нещата в дълбочина??? Второ... красиви млади хора... да помислим малко за образование. Това е важно. Утре ще можем да си помагаме по друг начин. Връзката и уважението, което можем да съградим с танци не е за подценяване. Нека ги използваме подобаващо и за общото благо.
Трето... Не мога да не отбележа, че забелязвам някак си по-голяма сплотеност между някои единици в БГ и това много ме радва. Наистина много.
И сега се случват хубави неща и има интересни моменти... Готови ли сте за шооооооу????

13. Мислил ли си да спираш ?

 

Веднъж. Разболях се лошо и оттогава ми тръгна надолу всичко. Бях в най-добрата си форма. Мина ми тази мисъл, но не съм спрял. Аз съм все още тук и имам намерение да съм тук. А ти?

14. Как се забърка с диджеинга и какво е той за теб сега? До къде искаш да стигнеш с него?

 

За мен нещата са свързани. На мен от самото начало ми представиха хип хоп културата в истинския й вид. Не беше мода. Първият път, когато чух Apache настръхнах. Знаех, че ще пускам музика един ден. От самото начало започнах да се ровя из Напстер, а след това Аудиогалакси. Това имахме под ръка... Както и Dial-Up интернет ... Почти през цялото време се грижех за музиката на тренировки с втория ми отбор Soul Award. Фънк, Рап... Мдаааааааа... 1998-ма. След това в залата ни дойде DJ Kenny K от Варна, който кътва и прави скречове. Записвахме някакво видео. Това да е било 2000-та година. Изкарах един смешен курс за диджеи от който имам сертификат... карахме го заедно с DJ Jijo от Варна... Това е историята. Знаех, че ще си купя грамофони и през 2008-ма това се случи, благодарение на Лудия Мечок. Но през това време аз бях на ти с това, което ми харесва и това, което не ми харесва музикално. Разбира се, бекграунда ми на бибой има своето влияние. Понякога съм остър в миксирането и подбора на музика. Не след дълго направих първото си "парти"... Беше нещо ново. Но бях работил много, преди да застана пред хора. В момента за мен диджеинга замества танцуването. В някакъв смисъл нещата са еднакви. Дори скреч техниките имат много общо с движенията в брейка. Всичко е едно. Опитвам се да запазя онази искра в мен, когато пускам музика, за да мога да давам. Разбира се, пускам и за пари и мисля, че се държа повече от професионално и на ниво в това отношение.
С пускане на музика тук не може да се стигне много далеч. Или поне с музиката, която на мен ми харесва. Ориентирал съм се към правене на музика преди доста време също. Все още уча много неща и там. Искам да си работя професията, за да мога да се наслаждавам истински на хобито си и да правя чиста музика. До там искам да стигна с диджеинга и музиката, да правя и пускам музиката, която ми звучи в главата. Само тогава ще мога да застана зад името си чист. Така ще се чуствам спокоен. През другото време ми се налага да пускам и "гадна" музика... но си имам границите, разбира се. Мечтата ми е DMC след 5 години... Имам необходимата техника вече и работя всеки ден по малко. Искам да го направя за себе си, както е редно.

15. Няколко думи, от сърце към читателите на Performer.bg


Аз израстнах с mIRC и ICQ... Така обменяхме информация тогава. Сега имаме толкова много канали за комуникация и не можем да си кажем нищо... Защо така, бе хора? Само глупости ли ви вълнуват?Искам да споделя нещо, което изтървах по-рано. Когато аз започвах нямаше кой да ни обясни как се прави сикс степ или тем подобни...всичко беше гледане на касетки и опити за разбиране и имитация...ЗАЩО изглежда така и КАК се прави? ЗАЩО се прави? Ние трябваше да намираме отговора на тези въпроси вътре в нас... Това е сериозно знание, ако бъде приложено в много други области. Това е начин да си обясняваш нещата. Не е за подценяване. Задавайте си въпроси и дълбайте... и никога не си мислете, че сте научили нещо или знаете нещо... Най-вече на тея, дето се въргалят по пода - Не спирайте да се интересувате и да се учите. На повечето – до скоро...
 
Добави събитие в календара
ХипХоп
Анкета
Колко албума си купихте ( без значение от носителя ) през изминалата година 

0 коментара Резултати


ВсичкиИнтервю
Малко джаз на бос крак
Малко джаз на бос крак

 

Признавам си, че започнах да свиря, за да ме харесват момичетата !

 

Виж

Присъедини се

Влез или се регистрирай в Performer!

Регистрирай се в Performer или Влез