Шрифт - увеличи / намали: + -

AMC Trio - Прешов, Словакия - "Има толкова много неща, които могат да се сътворят от една нова идея" !

 

AMC Trio е формация от  Прешов в Словакия, която благодарение на няколко благополучни турнета из Европа е създала своята марка сред феновете на джаза. Развиващата се без лидер група от тримата равноправни музиканта се състои от : пианист Peter Adamkovic, контрабасист Martin Martincak i перкусия Stano Cvanciger.


В същият този състав имат издадени два албума от словашката фирма Hevhetia.  Дебютният „ Thor – Iza “ се посреща з позитивизъм, а с още по-силен успех се оказва вторият – „ Soul of The Mountain “, в който участие взима известният шведски китарист Ulf Wakenius.
    
Американският пианист Brad Mehldau кръщава няколко свои албума “ Art Of The Trio “ Какво е за Вас „ изкуството на триото „ ?


Martin Martincak:
-    Триото, в сравнение с големите формации е по – прозрачно. То е като малко ручейче с кристално чиста вода, в която можеш да видиш камъчетата по дъното. Понякога това се превръща в див извор, който може да бъде много опасен. Лесно е да усетиш  дали в едно трио музикантите се разбират и си вярват. Всеки носи отговорност, което означава че никой не може да се скрие. От друга страна пък винаги имаш до себе си двама музиканти. В дуета или солото е много по – лошо ( смее се ) .


Peter Adamkovic:
-    Триото дава по – голямо пространство на музикалната експресия. Освен всичко останало това е състав, в който всеки участник е постоянен играч.


Stano Cvanciger:
-    В началото участвах в различни, по – големи групи. Свиренето в трио за мен е най – интересното нещо. Тази информация ми предоставя най – много свобода.

Вашата музика има раздвижена мелодия и прозрачна хармония. Бихте ли могли да опишете процеса на творене на композициите си ?


Martin:
-    Индивидуалните идеи не са общи. Тоест някой от нас изскача с идея, над която после работим заедно. Анализираме, преработваме мотивите, хармонията, ритъма и така нататък.  Има толкова много неща, които могат да се сътворят от една нова идея и искаме да изпробваме всичко, за да получим колкото се може по – добър ефект.  Понякога ни трябва повече време докато получим пълното задоволство и резултат, които искаме да представим на концертите си. Случва се също така да се отказваме от музика , която сме свирили на концерт, ако почувстваме че не всичко е наред.


Peter:
-    Последната форма на композицията определено винаги е много различна от първоначалната идея на автора. Това се дължи на факта, че произведенията ни имат общо авторство.

Кое трио Ви е оказало най – голямо влияние? А може би е повече от едно ?


Martin:
-    Keith Jarrett Trio , McCoy Tyner Trio, Jacky Terrasson Trio, John Taylor Trio …


Peter:
-    Всички разбира се много обичаме музиката на EST. Харесва ни начина по който тази група представя авторския репертуар, който много се различава от конвенционалните джазови концепции на другите триота.


Stano:
-    Харесва ми Brad Mehldau Trio, последно време се възхищавам и на Trio Bad Plus, което по – рано не знаех.

Каква музика обичате да слушате ?


Martin:
-    Обичам хубавата музика. В различните стилове може да се намерят много добри неща. Сега може би слушам повече класическа музика от колкото преди, а по – точно Бах.


Peter :
-    Ако става въпрос за джаз, станал съм много особен. Вдъхновява ме джаза , който звучи европейско, в който може да се открие полъха на европейските традиции. Аз също слушам много класическа музика, но не страня и от стария рок. Обожавам тангото на Astor Piazzolli и много други неща...


Кои от вашите концерти определяте като незабравими ?


Peter:
-    Свирили сме много незабравими концерти, по време на които сме срещали невероятни реакции относно нашата музика. Никога няма да забравим концерта ни в Presov на 1 май същата тази година, в която правихме промо на първият ни албум. Беше уникален концерт именно заради това, че много наши приятели които ни подкрепяха тогава бяха там, заедно! Тогава имахме възможност да им благодарим !


Stano:
-    Важен за нас беше и първият ни концерт извън граница – Полша. Когато имаш желание да свириш на място, на което никой не е чувал за теб ( а тогава дори нямахме собствена интернет страница ) се пораждат едни много различни чувства.  Беше ме малко страх. Не знаех поляците как ще реагират. Въпреки всичко останах доволен.


Как се стигна до общата Ви работа с китариста Ulf Wakenius ?


Peter:
-    Ulf беше предоставил връзка за контакт с него на самата интернет страница. Просто изпратихме писмо с въпроса дали би искал да изсвири оригинални произведения заедно със словашко трио. Най – напред се заинтересува от концертите, а после пожела да чуе и музиката ни. Изпратихме му няколко парчета под формата на mp3-ки, а неговата реакция беше позитивна. Винаги повтаря, че музиката го е заинтригувала, за да работи с нас.


Какви са вашите бъдещи планове ?


Peter – Stano:
-    В най – близко време обмисляме турнета. Февруари месец бяхме в Германия, април - Германия и Полша. Есента сме запланували записването на новия албум с Ulf и други специални гости, които засега бих искал да оставя в тайна !


Какво бихте пожелали на нашите читатели ?


-    Пожелаваме им да не спират да търсят мелодията на сърцето си ! Да се доверяват повече на музиката . Да обичат истински – няма нищо по – хубаво от несподелени чувства за да се развиваш , но самите ние знаем, че идва момент в който трябва да споделим всичко, какъвто е и смисъла да споделяме музиката ни.

 

                                                 Блгодарим на Северина Орешкова за интервюто.
 
Добави събитие в календара
суши
Анкета
Доволни ли сте от музикалните събития и музиката в клубовете по морето това лято? 

0 коментара Резултати


ВсичкиИнтервю
Малко джаз на бос крак
Малко джаз на бос крак

 

Признавам си, че започнах да свиря, за да ме харесват момичетата !

 

Виж

Присъедини се

Влез или се регистрирай в Performer!

Регистрирай се в Performer или Влез