Шрифт - увеличи / намали: + -

Duo Stoyanova - интервю

Бихте ли се представили – от къде сте, от кога се занимавате с музика, кратък обзор на пътя Ви.

Ние сме Кети и Бояна Стоянови и образуваме Duo Stoyanova. Родени сме  в гр. Пловдив през 1980 г. Започнахме да свирим на китара на десетгодишна възраст с Мария Гемеджиева. През 1994 г. бяхме приети в СМУ „ Добрин Петков”, Пловдив. След редица успешни изяви на конкурси и концерти решихме да следваме висше образование в Германия при проф. Бернард Хеб в Hochschule für Künste, Бремен. През 2003 - та завършихме китара и следвахме до 2007 елементарна музикална педагогика в Бремен.


Как решихте да свирите традиционна фолклорна музика на класическа китара ?
 
Ние винаги сме обичали българската фолклорна музика и намирахме за жалко, че няма аранжименти за две китари. Така през лятото на 2010 решихме, че това ще ни е следващият проект, който продължи около година, включително и записа на диска „ Horo” в Радио Плодив. Целта ни беше да пресъздадем фолклорният оркестър, без да променяме характера на хората.Чрез китарата с нейните възможности за имитация и различни тембри  искахме да покажем многообразността на българската народна музика.


От кога работите в чужбина? Как се случи?

 
Живеем Германия от 1989г. и  преподаваме от 2001г. в музикални училища. Даваме концерти при китарни фестивали из Европа, Южна и Северна Америка. Участията ни в тези фестивали бяха по покани от организаторите им, което е много ласкателно. След всяко участие получавахме нови покани за иднити години и.т.н. Получихме доста шансове да покажем какво можем и до сега винаги оправдаваме доверието на организаторите.

 
Как приемат работата Ви навън? Как приемат българския фолкор?


Всеки път, когато сме на сцената ние даваме всичко от нас. Публиката харесва нашия избор на репертоар, който е много разнообразен. Обхваща пиеси от всички епохи и стилове. И тъй като ние не обичаме да свирим един и същ репертоар с години, се стараем да го допълваме с нови наши аранжименти и пиеси. Българският фолкор е винаги най-харесваната част от програмата ни, защото публиката е жадна за нещто ново и нетипично. Това изигра голяма роля в решението ни да аранжираме хора за китара.

 
Прoменя ли се отношение към Вас в България, след като се връщате от чужбина ? Смятате ли, че има нещо вярно в мисълта, че “никой не е  герой в родния си стан” ?

Не сме забелязали да се отнасят с нас по-различно то преди, а и не го и очакваме. Ние сме професионални китаристи и винаги се стараем хората да го забележат. Обикновенно българската публика е щастлива да чуе позната фолклорна музика, но и винаги приемат класическата  и модерната с радост.
 
Има ли къде да Ви чуем в България скоро?
 
За съжаление сме много рядко в България, но биме искали да свирим повече тук. Ако някой има желание да организира концерт с нас ще се радваме ако се свърже с нас.
 


Послание към читателите на Performer.bg
 
Имайте отворен светоглед и не се ограничавайте с познатите неща.

 
Благодарим много на Дуо Стоянова за отделеното време !

 

Повече за тях и музиката им можете да намерите не уебсайта им - www.duostoyanova-guitar.com 

 

ITunes

 
Коментари (1)
1. 30.7.2011 02:51От: Kristanna - OMXRNfcSthL
Check that off the list of thigns I was confused about.


 
Добави събитие в календара
ХипХоп
Анкета
Колко албума си купихте ( без значение от носителя ) през изминалата година 

0 коментара Резултати


ВсичкиИнтервю
Малко джаз на бос крак
Малко джаз на бос крак

 

Признавам си, че започнах да свиря, за да ме харесват момичетата !

 

Виж

Присъедини се

Влез или се регистрирай в Performer!

Регистрирай се в Performer или Влез