Шрифт - увеличи / намали: + -

Nneka Egbuna - човешко общество = хора+ талантите им

Nneka Egbuna известна като Nneka се ражда  на 26 декември 1981 година във Warri, Nigeria. Една прекрасна дама със славата на соул / хип хоп / реге вокалистка и поетеса.

 

 

 

 

На 19 години заминава за Хамбург, за да запише специалност антропология. По време на престоя си в Германия се запознава с хип хоп твореца Dj Fahrot и заедно с него прави първите си концерти. След това следва първия й мини албум "The Uncomfortable Truth" (2005) , а по – късно и албума "Victim of Truth", който британският Sunday Times определя като “добър”.

 

Nneka, както Lauryn Hill по времето на The Fugees, вплита в своите рими соул вокали и африкански музикални мотиви. Следващият и албум e "No Longer At Ease", издаден през 2008 г. и двъхновен от артисти като : Gnarls Barkley, Sean Paul и др. Третият албум на Nneka излезе на 2 февруари 2010 г. -  "Concrete Jungle"  – трети за Eвропа, но първи за Америка.

Попаднахме на едно много интересно интервю с Нека, което може да даде по - пълна представа за нея като личност:На кой континент прекарваш по – голямата част от времето си през годината ? Последните няколко годни живееш в Германия, учиш в университета и записваш своите албуми. Нигерия пък е страната, от която произхождаш и в която си прекарала първите 18 години от живота си. Какво се случва сега ?

Сега живея главно в Нигерия, но често ходя и в Германия. Винаги съм имала чувството, че живея едновремнно в две държави.

Къде се чувстваш у дома?

Разбира се, че в Нигерия. Най-вече поради факта, че там съм израстнала и познавам по – добре страната. Но не забравям, че именно в Германия получих шанс да правя своята музика и да изразявам себе си. Благодарение на това хората я чуха ! Да кажем, че Германия е сцената, върху която “проговорих”.

В „Halfcast”  даваш да се разбере, че отпътуването от Африка към Западна Европа изисква в известна степен пренебрегване, а дори и отричане от себе си и традициите си, за да успееш да се приобщиш  към новата култура. Така ли беше при теб ?


Тази песен разказва не само моята история. Тя е смесена с историята и на много други хора. Разказва какво се случва с много тъмнокожи хора, които се местят в западното общество. За хора, които трябва да се отрекат от своята африканска същност, за да бъдат приети. На тях им липсва смелост, да говорят по този въпрос и именно затова акцентирам върху проблема.

Значи това е вид посвещение за хората, които напускат Африка?

Със сигурност. Да предадеш своята същност, за да бъдеш приет като човек в чужда страна. Предаваш себе си, за да те приемат другите. Точно това се случва с много от тъмнокожите. Достатъчно е да попитате някои от тях, които са се явявали на интервю за работа. Именно тези хора знаят колко е трудно да я получат поради факта, че са с друг цвят на кожата, въпреки, че имат нужните квалификации. Така, че има няколко условия, които трябва да спазиш, за да получиш желаната работа или за да живееш в друго общество като негов член. Ако обаче  знаеш много добре кой си и имаш достатъчно сили, за да запазиш ума и същността си – тогава нищо не е в състояние да те пречупи.


В твоя последен албум срещаме парчето „ Streets Lack Love” . Разкажи ни за него. Това болест на западната цивилизация ли е или на целия свят?

На целия свят ! Затова се спрях на това име. Не става въпрос дусловно за улиците, а за целия свят и всички негови жители.

Мислиш ли, че можеш да промениш нещо? Твърдиш, че Бог те е изпратил с мисия, която трябва да изпълниш? По този начин ли възприемаш своята музика ?

Всеки от нас има определени неща, които трябва да направи в своя живот, не само аз. Ние сме създадени като напълно уникални и различни едно от друго същества, затова единствено Ти и никoй друг трябва да изпълниш своята мисия. Всеки от нас има различни таланти, които ще му помогнат за това. Така, че ако знаеш , че си добър в нещо просто го показвай на света, не го крий. В процеса на даване трябва да се учим и от другите. Човешкото общество се състои от хора и техните таланти.

Кога разбра за своя талант ? Може би никога не си и мечтала да пееш. Казваш, че не ти си избрала музиката, а музиката теб .


Това е смешно, но аз никога не съм решавала да пея. Дойде си така натурално, от самосебе си. Просто и лесно – разбрах, че имам любов към музиката. Сега съм в процес на опознаване на себе си, пробвам колко далеч е възможно да стигна, какво още трябва да науча и какво съм усвоила досега.

Как реагираш на оценките, които поставят на теб и на  музиката ти. Проверяваш ли коментарите в youtube ?

Не, не. Никога не гледам коментарите. Оценката за мен е това, което виждам на концертите …

Съществува ли артист, с когото би искала да направиш дует ?

Хм.... засега – не. Никoй не ми идва на ум. Нека помисля ... артист, който обичам много - James Brown / Джеймс Браун , но вече е късно. Засега работя с хора, които не са особено известни.

Често те сравняват с Lauryn Hill . Със сигурност знаеш парчето й “I`ve got to find a peace of mind”. Мислила ли си за собствено изпълнение.

Много, много обичам тази песен.  “I`ve got to find a peace of mind” всъщност е любимото ми парче от този албум. Но честно казано никога не съм мислила за мой собствен вариант, но бих се идентифицирала с нея. С нейния текст, определено – да.

В едно интервю на въпроса „опиши Nneka с три думи” отговаряш “Ами не знам”. Все още ли отговорът ти звучи така ?

Това е труден въпрос… Мисля, си, че сега ще трябва да отговоря с четири думи „ все още не знам” Наистина! Все още съм на път, все още търся. Другите хора познават ли себе си ? Мисля, че не. Това е невъзможно до край. С мен със сигурност ще бъде така !

Превод от www.onet.pl  Северина О.

 

Ето и няколко линка към хубави нейни парчета:


Heartbeat 

Love

Say It Again

 

 
Коментари (1)
1. 30.7.2011 02:47От: Elmira - SSlYRcADuIfLqE
Home run! Great sulgingg with that answer!


 
Добави събитие в календара
ХипХоп
Анкета
Колко албума си купихте ( без значение от носителя ) през изминалата година 

0 коментара Резултати


ВсичкиИнтервю
Малко джаз на бос крак
Малко джаз на бос крак

 

Признавам си, че започнах да свиря, за да ме харесват момичетата !

 

Виж

Присъедини се

Влез или се регистрирай в Performer!

Регистрирай се в Performer или Влез