Шрифт - увеличи / намали: + -

Jurassic 5

 

Jurassic 5 са американска хип-хоп група сформирана през 1993 година от членовете на две съществуващи преди това формации – Rebels of Rhythm и Unity Committee. Това са рапърите Charles Stewart (Chali 2na), Dante Givens (Akil), Courtenay Henderson (Zaakir), Marc Stuart (Mark 7even), както и диджеите Mark Potsic (DJ Nu-Mark) и небезизвестния Lucas Macfadden ( Cut Chemist ) . Бандата изкача от Лос Анджелис, а първият албум, с който печелят световна популярност е „Quality Control“. Въпреки, че четирите MC-та и двамата диджеи представят есенцията на най-доброто в олд скул хип-хоп-а те не са крю, което гледа назад във времето. Средата, в която се формират като артисти е лос анджелиският хип-хоп ъндърграунд, който в периода 1991-1994 е доста иновативна, конкурентна и предизвикателна атмосфера за развитие. Членовете на Jurassic 5 се запознават в Good Life Café – място, което продоставя open mic сцена в центъра старата джаз зона на южен ЕлЕй. Други известни банди, които тръгват от същия клуб са Freestyle Fellowship и The Pharcyde все крюта с подчертан собствен почерк в рап музиката.


Rebels of Rhythm и Unity Committee се събират, за да запишат едно „спонтанно“ парче заедно - „Unified Rebelution“. С него те печелят сърцата на закоравелите хип-хоп фенове, след като стъпка по стъпка става много популярно в ефира на университетските радио станции. Успехът на песента утвърждава обединението на двете групи. По-широка известност печелят с едноименното си  EP "Jurassic 5", което издават през 1997 година . То продава 200 000 копия в САЩ и Великобритания, като в Кралството дори намира място в UK Top 40.

 

 

 

Да записваш албум след собствен успех определено е предизвикателство, особено в динамично и иновативно движение като хип-хопа. Албумът им „Quality Control“ обаче  успява да използва добре набраната инерция от EP-то и дори набира по-голяма скорост. Той е изпълнен с фънк, жив е и съдържа в себе си есенцията на хип-хоп звученето -  нещо, което днес от птичи полет приемаме за нормално за онзи период от време. Според отзивите след издаването му обаче „сцената в САЩ ( по онова време) отдавна не се е радвала на толкова иновативен хип-хоп албум“. MC- тата в групата имат наистина забележителни умения да рапират, а стиловете им са много разнообразни, което позволява заигравка с промяната на настроенията в парчетата им. Тексовете са смислени, с послание и с  много креативни и остроумни лирики. Другият важен момент в успеха на групата са стабилните умения и широка музикална култура на Nu-Mark и Cut Chemist. Те са хората, които придават на звученето им завършеност. Бийтовете им са внимателно подбрани -  трудно изровени от прашните рафтове знайни и незнайни музикални шедьоври са умело обработени и преобразени, за да се роди нещо ново и хубаво. За времето си Jurassic 5 са нещо като „модерно отражение на олд скул духа“ на хип-хоп музиката и показват как с иновативност, много работа и талант идеята хип-хопа, може да има нови лица и да стига до нови хора и да бъде актуална и в крак с времето си.  Jurassic 5 успяват да си спечелят име за наистина добри професионалисти по време на изпълнения на живо и в този период се радват на натоварен концертен график.

 

 

Следващият им албум "Power in Numbers" идва след решение на групата за промяна в звученето. Cut Chemist споделя „ всички в групата искахме някаква промяна в посоката и в звученето и като музика и и като лирики. Опитахме се да започнем отначало като забравим направеното до този момент“. Всички, които са чували албума знаят какъв е резултата – пример за качествен хип-хоп адекватен на времето си. Брейкърите го помнят най-добре с парчето "A Day At The Races" , в което гостуват Percee P и Big Daddy Kane - автоматично се превръща безсмъртна класика.

След като Cut Chemist напуска групата, за да фокусира върху личната си кариера останалите 5 члена на Jurassic 5 издават албума “Feedback”през 2006. Година по-късно те се разпадат през 2007 година заради творчески различия. Въпреки това  американските им фенове имаха възможност да ги видят отново заедно през април на  калифорнийския фестивал Coachella Valley Music and Arts Festival. След това се носят слухове за тяхно постошнно обединение заради потвърдени дати за участие в международни фестивали като испанския Sónar, португалския Optimus Alive и Parklife Великобритания през юни 2013.
 
Добави събитие в календара
ХипХоп
Анкета
Колко албума си купихте ( без значение от носителя ) през изминалата година 

0 коментара Резултати


ВсичкиИнтервю
Малко джаз на бос крак
Малко джаз на бос крак

 

Признавам си, че започнах да свиря, за да ме харесват момичетата !

 

Виж

Присъедини се

Влез или се регистрирай в Performer!

Регистрирай се в Performer или Влез