Шрифт - увеличи / намали: + -

Charles Brown

 

Charles Brown е считан за един от пионерите в историята на R&B; музиката. Работата му като вокалист, пианист и композитор помага за полагането на основите на жанра, който в последствие се превръща в ритъм енд блус. Той e една от водещите фигури, които допринасят за промяната на отношението към вокалиста в афро-американска музика, до голяма степен затъмнен от брилянтните джаз инструменталисти – той допринася  много за поставянето на вокалистите на преден план в бенда. Неговата най-ярка звезда изгрява през40-те и 50-те , когато се радва на особена популярност. Популярността и качествата му на музикант повлияват на много по-късни изпълнители, които се формират в този период, включително на Рей Чарлз  .

Charles Brown
е роден на 13 септември 1922 г. (някои източници посочват като година 1920), в Тексас Сити, щата Тексас. Майка му умира, когато той е още бебе и е отгледан от баба си и дядо си , които го поощряват да се научи да свири на пиано и орган в църквата. Той се е придържа стриктно към образованието си по тяхно настояване и в крайна сметка получава бакалавърска степен по химия с намерението да започне да преподава. Въпреки това той се присъединява към голямата миграция на чернокожи от Тексас към Лос Анджелис по време на Втората световна война. Той бързо си дава сметка за възможностите на джаз и блус сцена там и решава, че е  по-добре да впрегне музикалните си способности в действие.

Записва се в аматьорски вокален конкурс в Линкълн Тиътър, в Лос Анджелис, който се е ползвал с реноме на Мека за прохождащи блус изпълнители. Там Charles Brown  прави страхотна интерпретация  на класиката "Рапсодия в синьо" на сцената и демонстрира вокалните си умения. С това си изпълнение успява да впечатли силно китариста Джони Мур, който точно по това време търси човек, който е едновременно пианист и вокалист, за да попълни  новата си група - The Three Blazers. Brown  получава  работата и така случайно става фронтмен на нов вид блус бенд, който предлага различна за времето си музика -  те заемат  хармонии и инструментални техники от света на джаза, като ги съчетават с традиционния блус, без да губят прямотата и емоционална му дълбочина .

През 1945 г. той записва „Drifting Blues” докато е все още е с The Three Blazers. Тази песен става хит през 1946 г. След успеха на това парче той решава да остане с тях за още няколко записа, но през 1949 г. избира да продължи сам, тъй като си дава сметка, че именно неговите идеи, умения и песни  ги правят популярни в R&B; кръговете.

Подписва с Aladdin Records и издава няколко от най-емблематичните си парчета - “Get Yourself Another Fool”, “Trouble Blues” и “Black Night”. Установява се на върха на R&B; класациите и се задържа там до 1952 г. Заради успеха си в радио класациите и в продажбите, в този период той е много търсен  като изпълнител за турнета и други участия. Работата му като музикант повлиява на много популярни музиканти, но най-силно на Рей Чарлз , който живее именно в Лос Анжелис по това време.

Кариерата на Charles Brown запада по време на рок ен рол ерата, когато се появява Елвис Пресли, който изцяло спечелва бялата аудитория, а тъмнокожата публика започва да предпочита по-нови изпълнители като Рей Чарлз и други пионери в соул музиката.

Музикалната му дейност през 60-те е спорадична. Той успява да намира участия, но като цяло е в много труден период. Записва за лейбъли като Mainstream, Bluesway и  Jewel, но работата му остава незабелязана.

През 80-те решава да се оттегли, тъй като буквално е удавен от морето от нови изпълнители и смяната в музикалните настроения. Ето какво споделя с Down Beat “Реших, че на моята възраст вече трябва да се оттегля, защото повечето от хората, които са знаели за мен и моята музика вече не са сред нас" . По ирония на съдбата обаче в края на 80-те кариерата му изживява нещо като втори разцвет. Записва “One More for the Road” през 1986 г. и “All My Life”  през 1990-та, които му отварят път към много публични изяви, които възобновяват интереса към него. Множество известни артисти публично споделят за важната ролята на музиката му в тяхното развитие. В резултат следват много предложения и за концерти и интерес от страна на напълно нова аудитория. Освен изявите на живо, той продължава активна студийна дейност – записва албумите “Just a Lucky So and So” и  “These Blues” през 1994 г,  “Honey Dripper” през 1996 г., "So Goes Love " през 1998 и "In A Grand Style" през 1998 г.

Charles Brown
е бил предвиден за включване в Rock and Roll Hall of Fame през 1999г., но заради влошено здраве не успява да получи и тази награда, защото си отива на 21 януари 199 г. Charles Brown e сред най- оригиналните и натурални блус изпълнители в историята на жанра.
 
Добави събитие в календара
Брейк школа
Анкета
Какво очаквате през 2012-та ? 

0 коментара Резултати


ВсичкиИнтервю
Малко джаз на бос крак
Малко джаз на бос крак

 

Признавам си, че започнах да свиря, за да ме харесват момичетата !

 

Виж

Присъедини се

Влез или се регистрирай в Performer!

Регистрирай се в Performer или Влез