Шрифт - увеличи / намали: + -

Claves / Клавес

 

Claves / Клавес е един от най-типичните музикални инструменти за латиноамериканската музика , в последствие използван и в латино джаза . Състои се от две летвички, дълги около 20-30 см. Традиционно се изработва от дървесина, но в днешно време и от фибростъкло и пластмаси поради по-голямата трайност на тези материали. Основният принцип за звукопроизвеждане при “клавес” е да се даде възможност на една от двете части да резонира добре. Обикновено едната пръчка се хваща с недоминиращата ръка леко с пръстите и длан обърната нагоре. Доминиращата ръка здраво хваща другата част като палка за барабан и удря върху първата в нейния център.

 

 

 

Често терминът „клаве” освен към музикалният инструмент се отнася и за ритмите, които той възпроизвежда , както и за концепцията, която се въплъщава в тях. Клавесите действат като гръбнак, ориентир, според който другите инструменти в бенда се синхронизират и по който танцьорите се водят. Ако ритмите се слеят правилно с ритъма на клаве, това означава, че "музиката е в ключ” (clave=ключ от испански). Ритъмът води корените си от Африка и в самата песен той наподобява типичен за западна Африка ритъм, който играе същата основна роля в цялостното изпълнение.

 

Във всички музикални стилове от Карибския район – Сон , Салса (има се впредвид музикалния стил) и др., присъства clave / клаве ритъмът, но той означава много повече отколкото музикален ритъм - clave / клаве е живот, забавление;  да „бъдеш” по бийт-а, на ключовото място в песента; за clave / клаве се казва, че носи история и това е цяла култура. Специалисти и изследователи на ритъма казват, че африканските перкусии от Нигерия и Гана се сливат с испанската китара, за да се „роди” clave / клаве.  

 

Исторически причината за възникването на ритъма се обяснява с идването на близо 700 000 роби от Африка в Карибския  район около 1770 година. Те помнели основите на тяхната традиционна музика от миналото им, но я пречупили по различен начин, запазвайки основното звучене и настроение. Тези африкански корени се сместват с новата среда , за да се роди една от характерните черти на латиноамериканската музика, която след това се пренася в джаз музиката, а по късно дори във фънка , хип хоп и r&b;, както и в много други стилове след глобалната инвазия на латиноамериканската музика. Интересно е също, че много от популярните африкански джембе и джун-джун танцови ритми като Фанга и Янкади Макру са „в ключ”, макар че самите клавеси не се използват при свиренето.

 

Традиционно ритъмът на clave / клаве се чува винаги от клавесите, но в наши дни перкусионистите го свирят предимно на пластмасов блок. Ако наблюдавате например Орасио Ел Негро по време на дръмсет, ще видите, че той изпълнява ритъма на clave / клаве дори с левия си крак, като използва специален педал, който се нарича „Гахате” и е кръстен на своя изобретател – пуерториканският музикант„Гахате” Ричи Гарсия.

 

На практика clave / клаве е музикална форма от пет „бийта”, която може да се изсвири по много различни начини като се акцентира на различни места. Където и да се постави акцента важното е, че се натрупва напрежение и се освобождава на различно място във формата, което води до различен ефект върху слушателя. Съществуват различни форми на clave / клаве ритъма, като някои от тях са в 4/4, други в 6/8 и т.н. Сред най-известните са „Сон клаве” и „Румба клаве” като и двете са в 4/4.

 

 
 
Добави събитие в календара
суши
Анкета
Доволни ли сте от музикалните събития и музиката в клубовете по морето това лято? 

0 коментара Резултати


ВсичкиИнтервю
Малко джаз на бос крак
Малко джаз на бос крак

 

Признавам си, че започнах да свиря, за да ме харесват момичетата !

 

Виж

Присъедини се

Влез или се регистрирай в Performer!

Регистрирай се в Performer или Влез