Шрифт - увеличи / намали: + -

Айо / Ayo - "...ако си искрен можеш да постигнеш много"

 

Истинското име на Айо / Ayo е Joy Olasunmibo Ogunmakin. Името Айо / Ayo  буквално е название на  детска нигерийска игра. Написано с точка означава „радост”.

 

 

 

Айо / Ayo се ражда на 14 септември 1980 година в малкото германско градче Frechen. Баща и e нигериец, който през 1970 -та година се пренася в Германия, за да следва. Майка и пък е румънка с полски корени. Има една сестра и двама братя.

Музиката е била близо до Айо / Ayo още от ранна възраст благодарение на баща и, който е DJ - в къщата им не са липсвали плочи, а майка и е често е пускала стари записи на Milly Jackson. Самата Айо / Ayo е пробвала силите си на няколко музикални инструмента. Започва с цигулка, на която не я бивало много, после свири на пиано и флейта. В много от интервютата споделя, че музика без вокали не и звучи добре. От момента, в който открива китарата разбира, че това е нейния инструмент.

Детството и не е сред леките периоди от живота. Когато навършва шест години , майка и се пристрастява към хероина и прекарва известно време в затвора. Родителите и се развежат и всички деца в семейството попадат в приемно семейство. Когато  навършва 14 години, решава да се върне в родния си дом и да живее с баща си. В момента родителите и отново са заедно.

На 15 Айо / Ayo написва своята първа песен. Това било много лично произведение понеже се свързвало най – вече със спомени от детството и. Преди всичко става въпрос за обтегнатите отношения с майка и. Вокалния и талант е откритие на баща и, благодарение на когото записва първия си демо албум. След като вижда резултата баща и  позволява да напусне училище, за да се съсредоточи единствено върху пеенето. Преди всичко харесвала изпълнители като Pink Floyd, Fela Kuti, Donny Hathaway, Jimmy Cliff и Bob Marley. Освен това в нейната колекция намират място и много нигерийски реге изпълнители, както и много афро beat-ове.

През 2001 година певицата решава да напусне родна Германия и да се пренесе като за начално в Лондон, а след това в Париж и Ню Йорк. През 2002 година тя най-накрая е забелязана и получава предложение за първи солов концерт в столицата на Франция. Айо / Ayo  се представя много добре, което допринася за подписванто на договор с Polydor Records. И все пак за истинския дебют на бъдещата звезда феновете трябвало да изчакат още 4 години.

През 2006 година в Европа се появява първия албум на Айо / Ayo със залгавие „JoyFull” . Записването станало по лесния начин – натискаш копчето и записваш – всичко се е случило на живо. Процеса продължил едва 5 дни. Всичко е на живо, без никакви цифрови обработки и технически решения.

Айо / Ayo работи над дебюта си в "новойоркското" студио на Sony, под окото на Jay Newland.  Албумът се характеризира с топлота и емоционално звучене. Освен това е акустична творба, в която се забелязват и тънки мотиви на реге и блус.

В края на 2007 година певицата изнася концерти в Европа и Америка заедно с Babyface. Докато участва  в небезизвестното шоу „Late show” на телевизия  CBS представя една от песните си “Down on my knees”, която в последствие става емблематично нейно произведение.


Работа над следващия по ред албум Айо / Ayo започва на 10ти март 2008 година. Албумът се записва в легендарното Compass Point Studio на остров New Providence, който принадлежи към Бахамския архипелаг. На същото това място по – рано са работили  музиканти като Bob Marley, Judas Priest, AC/DC, The Rolling Stones, U2 и др.

Gravity at Last” се появява на пазара на 29-ти септември 2008. “Може да се каже, че по това време(когато записва албума) се движех по земята като астронавт по луната. Сядайки в самолета или качвайки се в колата знаех, че не трябва да бързам да се връщам. Никoй не тъгуваше за мен. Това се промени, когато на бял свят се роди синът ми. Той беше причината да стъпя здраво на краката си. Осъзнах , че преставам да бъда дете и вече аз съм родител. “

Интервю с Айо от Onet.pl :

Вярваш ли в това, че името може да определи човека като личност ?

Да, вярвам в това. Нигерийците и по-точно тези от племето Joruba, дават на децата си имена със съответно значение. Вярват, че детето ще бъде такова, каквото е името му.

Имаш много интересен произход – твоят баща е нигериец, а майка ти румънка. Родена си в Германия, а живееш във Франция. С каква народност се определяш най – вече? Има ли това някакво значение за теб ?


Имам немски паспорт, но това няма голямо значение за мен. Чувствам се колкото германка , толкова и нигерийка. Ако се обвързвах емоционално само с една държава бих се чувствала като в затвор. Като германка мога да пътувам на всякъде по света. Това за мен е вид пропуск. С нигерийския паспорт щеше да ми е по – трудно. Но ако трябва да съм искрена се чувствам просто човек, живеещ на земята ( смях ) . 


Промени ли се животът ти от както имаш син ?


Определено, и то в много голяма степен. Много неща, които преди имаха значение сега нямат. От друга страна сега други неща придобиха смисъл за мен.

 

В сингъла  „Down on my knees” с драматичен тон умоляваш един мъж да не те изоставя, падаш на колене пред него. В реалния живот би ли го направила?

Сега вече съм в състояние да го направя, защото смятам, че трябва най – вече да сме искрени пред себе си . Когато ми се случи всичко онова... не паднах на колене. Правех се на твърда и се борех, казах „няма проблем, нека се разделим” - но въпреки това сърцето ми биеше толкова силно и разкъсано и въобще не си мислех , че наистина всичко е наред. Може би бях прекалено горда, за да кажа всичко това или пък просто прекалено слаба. Затова написах песента. Няколко години по – късно моят бивш приятел я чу , нашите пътища отново се събраха, сега сме заедно и имаме син. Това е моето тълкование, че ако си искрен можеш да постигнеш много. Бих искала да подчертая , че когато пея „ Наистина ли си мислиш, че тя е способна да те обича повече от мен?” имам предвид не точно определена, а която и да е друга жена.

Кога реши , че ще се занимаваш професионално с музика ?


Никога не съм планирала, че ще се занимавам с музика професионално. Просто се случи. Пробвах се в много музикални стилове, защото не знаех наистина какво искам да пея. В началото не бях готова да правя , това което правя сега. По пътя си срещнах много музикални продуценти, някои от които отвратителни. Искаха да направят от мен една  тъмнокожа Britney Spears. Има много продуценти , които си казват „Тя е млада, можем да правим с нея каквото си искаме, ще пее каквото и кажем” – ето това е ужасно.

Кое е най – важното за теб ?

Моите приоритети в момента са синът ми и музика ми. Разбира се синът ми винаги ще е на първо място. Ако някога през живота ми не успея да се справя и с двете неща , то определено ще се отдам на сина си.

Вашият коментар
Остави коментар 
Добави събитие в календара
суши
Анкета
Доволни ли сте от музикалните събития и музиката в клубовете по морето това лято? 

0 коментара Резултати


ВсичкиИнтервю
Малко джаз на бос крак
Малко джаз на бос крак

 

Признавам си, че започнах да свиря, за да ме харесват момичетата !

 

Виж

Присъедини се

Влез или се регистрирай в Performer!

Регистрирай се в Performer или Влез